Yleistajuistamisen ylistys

Monella asiantuntijakirjoittajalla on akateeminen tausta tai he toimivat tutkijoina. Kiireisessä työarjessa ei välttämättä jää aikaa oman asiantuntemuksen välittämiseen laajemmalle yleisölle.

Kannustan kuitenkin vahvasti jakamaan omaa osaamista. Kokemukseni perusteella suurelle yleisölle kirjoittaminen on palkitsevaa muun muassa seuraavista syistä.

  • Unohda tiukat artikkeliformaatit ja ammattijargon, kirjoittaessa saa pitää hauskaa! Populaarissa tekstissä voi irrotella, kertoa tarinoita ja esittää laajoja kysymyksiä, joihin ei ehkä omassa ammattikirjoittamisessa ole sijaa.
  • Asioiden mielekkyys paljastuu nopeasti, kun ne joutuu muotoilemaan yleistajuisiksi. Suurelle yleisölle kirjoittaminen toimii eräänlaisena ydinainesanalyysina: mikä on työssäni olennaista? Riskinä on toki, että oman ajattelun heikkoudetkin paljastuvat, mutta sittenhän ne voi korjata.
  • Populaari julkaisu voi johtaa uusiin avauksiin ja kontakteihin omassa työssä. Pari omaa tutkimusprojektiani on saanut alkunsa yleistajuisista kirjoituksista. Niihin on kanavoitunut sellaisia ajatuksia ja haaveita, joita en ole ehkä vielä tohtinut lähteä edistämään tieteellisen työni vaatimalla arsenaalilla. Populaarin kirjoittamisen kautta ideat ovat jalostuneet ja niiden tutkimuksellinen kärki on kirkastunut myös minulle itselleni.

Tutkijantaipaleeni alkupuolella, vuonna 2005, kirjoitin oman tieteenalani kirjallisuudentutkimuksen popularisoinnista Kiiltomatoon pääkirjoituksen.

Sen jälkeen on onneksi tapahtunut paljon: popularisoinnin rinnalle on noussut termi yleistajuistaminen, ja kirjallisuudentutkijat ovat entistä vireämmin alkaneet kirjoittaa myös suurelle yleisölle (tuoreina esimerkkeinä mainittakoon Markku Eskelisen, Minna Maijalan ja Pirjo Lyytikäisen kehutut teokset tai yhdessä Outi Ojan kanssa kirjoittamani Kirjalliset väärennökset).

Entä mitä tekemistä yllä olevalla kuvalla on yleistajuistamisen kanssa?

Siinä näkyy tutkija työssään: kirjoitin Tukholman saaristossa Runmarössä toukokuussa 2018 yleistajuista artikkelia saarella asuneista ja siitä kirjoittaneista kirjailijoista. Tämä antoisan ja säiden suosiman kirjoitusprojektin lopputuloksen voi lukea Parnasson numerosta 5/2018.

* * *

Kiinnostaako sinuakin oman asiantuntijuutesi avaaminen suurelle yleisölle? Haluatko löytää kirjoittamiseesi uusia sävyjä, uutta virtaa? Tule mukaan Kirjoita tietokirja! -valmennukseen!

Sanna Nyqvist
Luovan kirjoittamisen valmentaja, tutkija ja tietokirjailija

 

Arkistot