Toisen kirjan tuska ja ihanuus – Kirsikka Myllyrinne kirjoitti tietokirjan juoksemisesta antiikin maisemissa

Kirjoittamiseen voi syntyä himo. Olemme nähneet tämän useasti Kirjoita tietokirja! -valmennuksen aikana. Yksi kirja ei riitä – suunnitelmissa kangastelee kirjojen sarja tai sitten esikoisen julkaiseminen avaa ideahanat.

Kirsikka Myllyrinne työsti vuonna 2020 valmennuksessamme ensimmäistä tietokirjaansa Happamat sitruunat: elämää jaetulla saarella, joka ilmestyi jo samana syksynä Avain-kustantamolta. Se perustui hänen omiin kokemuksiinsa elämästä ulkosuomalaisena Kyproksella, värikkäällä ja ristiriitaisella Välimeren saarella.

Maratonilla sankarien seurassa

Heti esikoisen jälkeen uudet ideat alkoivat muhia Kirsikan mielessä. Tärkeä sykäys oli osallistuminen kirjoittajakurssille, missä työstettiin materiaalipohjaista kirjoittamista. Vaikka kustannustoimittajana työskentelevä Kirsikka on jo rautainen kirjallisuuden ammattilainen, hän haluaa yhä kehittää itseään kirjoittajana.

Kirjan aihe löytyi jälleen läheltä, rakkaasta juoksuharrastuksesta.

Kirsikka oli juossut maratoneja ennenkin, mutta niistä oli aikaa. Nyt syntyi ajatus alkuperäiselle Ateenan maratonille osallistumisesta ja oman treenausprosessin peilaamisesta vasten antiikin tarustoa. Ihmisyyden ydin löytyy antiikin sankaritaruista. Kirjaprojektissa Kirsikka pääsi myös hyödyntämään kreikan kielen ja kreikkalaisen kulttuurin tuntemustaan.

Esikoisen kustantanut Avain tarttui kirjaehdotukseen 12-sivuisen näytteen perusteella. Marathonista Ateenaan: matka jonka halusin juosta ilmestyy maaliskuussa 2022.

Tukea ja yksinäistä puurtamista

Kirsikka testasi ideoitaan toisilla kirjoittajakurssin osallistujilla ja luetutti osia käsikirjoituksesta hovilukijallaan. Tuki on olennaisen tärkeää, samoin mukava palaute ensimmäisestä kirjasta. Ratkaisevaa oli kuitenkin usko omaan tekemiseen.

”Täytyi itse uskoa, että pystyn kirjoittamaan toisen kirjan”, Kirsikka summaa.

Toisen kirjan kirjoittaminen osoittautui monella tapaa ensimmäistä hankalammaksi. Muodon etsimiseen meni aikaa. Lopulta se löytyi juoksuprosessin vaiheista ja maratonille valmistautumisesta.

Myös korona pisti kampoihin. Ateenan maratonin järjestymistä sai jännittää viime tippaan. Lisää jännitystä prosessiin toi kirjan ilmestymisen aikaistuminen kuukaudella suunnitellusta. Loppukiri oli kiivas. Kun juttelemme Kirsikan kanssa Zoomissa helmikuun lopulla, kirja on juuri lähtenyt painoon. Kirjoitusprosessit harvoin menevät täysin suunnitellusti. Muutoksiin ei oikein voi varautua muuta kuin joustavalla mielenlaadulla.

Elämyksellisyys koukuttaa

Juoksemisesta on julkaistu viimeisen 10–15 vuoden aikana useita omakohtaisia tai elämyksellisiä tietokirjoja. ”Olen lukenut ne kaikki!”, Kirsikka nauraa. Oman lajityypin tuntemus on tärkeää, jotta löytää oman polkunsa, eikä toista jo sanottua.

Pohdimme yhdessä, miten vaikeaa Kirsikan tietokirjoja on lokeroida. Kirjastoissa Happamat sitruunat on sijoitettu osastoon ”Maantiede, matkat, kansatiede” ja siellä alaluokkaan ”Aasia”, sillä Kyproksen lasketaan kuuluvan Aasiaan, ei Eurooppaan. Muita luokituksia ovat olleet muistelmat ja omaelämäkerrat.

Kirsikan kirjoissa on elementtejä self help -kirjallisuudesta, joka tarjoaa lukijalle keinoja jäsennellä omaa elämäänsä. Niissä on kulttuuria ja historiaa, liikuntaa ja fysiologiaa. Etenkin koronan aikaan ne toimivat lukijalle matkailun korvikkeina.

”Elämyksellinen juoksukirja on ehkä osuvin kuvailu toisesta tietokirjastani”, Kirsikka sanoo. Toisen kirjan kirjoitusprosessi opetti hänelle elämänhallinnan ja rutiinien merkitystä. Säännöllinen juoksutreeni rytmitti kirjoittamista. Jos juoksu ei kulje, ei kulje tekstiään.

Vaikka Kirsikka ei omien sanojensa mukaan ole vielä toipunut kirjan viimeistelyrutistuksesta, on jo kolmas kirja mietinnässä!

Näin toimii kirjoittajan mieli. Aina löytyy uusia aiheita, joiden parissa koetella ja kehittää itseään. Kun kirja on valmis, näiden matkojen annista pääsevät nauttimaan myös lukijat.

* * *

Kiinnostaako tietokirjan kirjoittaminen? Tutustu kuuden kuukauden mittaiseen Kirjoita tietokirja! -valmennukseen täällä.

Kuuntele Kirsikan ajatuksia esikoistietokirjan kirjoittamisesta Kirjoita tietokirja! -webinaarissa, joka on nauhoitettu syksyllä 2020.

Sanna Nyqvist

Luovan kirjoittamisen valmentaja, tutkija ja tietokirjailija

Kuva Kirsikka Myllyrinteestä juoksupolulla: Boyana Loizou

Arkistot