10 hyvää syytä kirjoittaa tietokirja!

1.    Ihminen on homo scribens – kirjoittava ihminen. Kirjoitustaidon kehittyminen ja leviäminen on ollut ratkaisevan tärkeä ihmiskunnan kehittymisessä. Myös yksilötasolla kirjoitustaito on yksi tärkeimmistä opittavista taidoista. Moni ajattelee, että perusopintojen jälkeen kirjoittamisen taitoja ei tarvitse enää kehittää. Kirjoitustaidot ovat kuitenkin kuin lihaskunto: harjoittelun avulla ne kehittyvät ja käyttämättömänä rapistuvat. Kokonaisen kirjan kirjoittaminen on kuin maratonin juokseminen: kylmiltään on turha ilmoittautua kisaan, mutta sinnikkyys ja sitoutuminen vievät pitkälle.

2.    Kirjoittaminen on yksi parhaista tavoista jäsennellä ja kehittää omaa ajattelua. Lisäksi kirjoittaminen palkitsee nopeasti. Mitä enemmän kirjoittaa (ja mitä parempaa ohjausta kirjoittamiseensa saa), sitä nopeammin oma ajattelu ja kirjoittaminen kehittyy.

3.    Kirjoittaminen on oman äänen löytämistä. Moni meistä on tottunut kirjoittamaan toisten puolesta. Kun kirjoitat omista näkemyksistäsi, haastetaso on huomattavasti suurempi. Tulee epäilyksiä: Onko minulla mitään sanottavaa? Tulee pelkoja: Osaanko? Kelpaanko? Kiinnostaako ketään? Kirjoittamalla käyt pelkojasi kohti ja löydät rohkeuden tulla esille ajatuksinesi, juuri sellaisena kuin olet. Uskallus ja rohkeus siirtyy pikku hiljaa myös muille elämän alueille. Maailmassa on tuhansia ja tuhansia ääniä, mutta ei juuri sellaista kuin sinulla. Anna sen kuulua!

4.    Kirjoittaminen on vuorovaikutusta. Suurin osa kirjojen kirjoittajista ei kirjoita palkkion toivossa, vaan palautteen ja keskustelun toivossa. Kirjat ja lyhyemmät kirjoitukset synnyttävät tunteita, ajatuksia ja toimintaa. Parhaimmillaan hyvä kirja tai kirjoitus voi muuttaa jonkun ihmisen elämän!

5.    Kirjoittajalla ei ole ”parasta ennen päivämäärää”. Itse asiassa kirjoittajat paranevat iän myötä – ja pysyvät mieleltään virkeinä.

6.    Kirjat ovat oman asiantuntijuuden markkinointia. Moni asiantuntija haluaa päästä jakamaan osaamistaan laajemmin kuin omassa työssään on tähän asti voinut tehdä – oli kyse sitten akateemisista konferensseista, koulutuksista, valmennuksista, yrityskonsulttina toimimisesta. Kirjan sisältöä voi hyödyntää pitkäkestoisesti, ei pelkästään julkaisuhetkellä. Moni on rakentanut yrittäjyytensä kirjassa käsittelemänsä sisällön varaan. Muista kuitenkin, että kustantamot arvostavat kirjoittajia, jotka eivät jää yhden kirjan ihmeiksi.

7.    Kirja on asiantuntijan käyntikortti. Ehkä et ole kirjoittanut yliopistollista väitöskirjaa. Kirjan tai pidemmän tekstikokonaisuuden kirjoittaminen on kuitenkin osoitus siitä, että otat oman asiantuntijuutesi vakavasti. Ja hyvä kirja saa muutkin ymmärtämään, millaisissa asioissa sinulla on osaamista. Kirjojasi saa todennäköisesti myös lainata kirjastoista – ja ne ovat riskitön tapa tutustua ajatuksiisi.

8.    Kirjoittajat tapaavat mielenkiintoisia ihmisiä. Tämä on ehdoton bonus. Kirjoittajat hakevat oman viiteryhmänsä, etsivät toisia kirjoittajia, tutustuvat muihin asiantuntijoihin. Toki kirjoittajat ovat usein mielenkiintoisia itsekin. Ainakin heillä on pureskeltuja ajatuksia ja kyky ilmaista itseään.

9.    Kirjoittamalla jättää itsestään jotain jälkipolville. Elämäkertakirjoittaminen on terapeuttista ja eheyttävää, omasta asiantuntemuksesta kirjoittaminen puolestaan muokkaa asiantuntijaidentiteettiämme. Kerromme muille, mitä erilaisista asioista ajattelemme, ja ajatuksemme, näkemyksemme, tulkintamme ovat nähtävissä vielä kauan sen jälkeen, kun aika meistä jättää. Haluamallamme tavalla.

10. Kirjoittaminen on kivaa. Yhdeksän ensimmäistä kohtaa ovat kaikki tärkeitä, mutta tämä viimeinen on kuitenkin syistä ensimmäinen. Kirjoitusprosessiin sisältyy iloja ja haasteita. Aina on silti nautinto nähdä, miten sanat ilmestyvät paperille ja ajatuksista syntyy laajempia kokonaisuuksia. Matkan varrella teksti muotoutuu lopulliseen muotoonsa ja joskus voi hämmästyä itsekin. Tämän takia minä kirjoitan. Entä sinä?

Kirjoittaja, johdon ja esimiesten valmentaja Minna Sütö on toinen 16.3.2018 alkavan Kirjoita tietokirja! -valmennuksen valmentajista. Mikäli haluat tulla mukaan ainutlaatuiseen kuuden kuukauden valmennusohjelmaan työstämään omaa tietokirjaasi, ota yhteyttä. Tarkemmat tiedot valmennuksesta löydät täältä.

Arkistot