Älä kirjoita yksin – Yksilöllinen kirjoittamisvalmennus kirjaprojektin tukena

Kirjaa ei tarvitse kirjoittaa yksin. Kirjoittamisen valmentaja tukee tärkeissä päätöksissä, auttaa kirkastamaan sanomaa ja neuvoo reitit sudenkuoppien ohitse. Harva kirjan mittainen työprojekti on sellainen, johon ei tänä päivänä haettaisi ulkopuolista apua ja sparraajaa. Kirjoittamisessa elää kuitenkin edelleen haitallinen myytti yksinäisen puurtamisen välttämättömyydestä.

Haluamme valmentajakollegani Minna Sütön kanssa purkaa tätä myyttiä. Tässä postauksessa kerron, millaista on Kirjoita tietokirja! -yksilövalmennuksessa (puolen vuoden mittaisesta Kirjoita tietokirja! -valmennuskurssista löydät puolestaan tietoa täältä).

Kuka hyötyy yksilöllisestä valmennuksesta?

Yksilövalmennuksen asiakkaitamme yhdistää vain se, että heillä on tekeillä tietokirja. Muutoin tilanteet vaihtelevat.

Joku on vasta ideointivaiheessa ja pohtii sitä, millä kärjellä kustantajia kannattaa lähestyä. Osalla on jo kustannussopimus, mutta he haluavat selvitä kirjoitusurakasta mahdollisimman sutjakasti ja tarvitsevat siihen valmentajan apua. Etenkin oman päivätyön ohessa kirjaa kirjoittavat hyötyvät valmennuksen tuomasta rutiinista ja säännöllisestä palautteesta.

Laadunvarmistus on myös tärkeä syy hakeutua valmennukseen. Hyvätkin kirjoittajat saattavat olla epävarmoja oman tekstinsä tasosta. Valmentaja osaa kertoa, missä on vielä parantamisen varaa. Aivan yhtä tärkeää on vahvistaa kirjoittajan omaa persoonallista ääntä – siis sitä, missä hän on hyvä jo nyt.

Tutkijataustaiset kirjoittajat etsivät valmennuksesta rennompaa ja yleistajuisempaa kirjoitustapaa. Valmennamme myös väitöskirjantekijöitä, jotka eivät koe saavansa kirjoittamiseen riittävästi tukea yliopistolta.

Joskus kirjaprojektin aihe on niin herkkä tai ajankohtainen, että kirjoittaja haluaa valmistella sitä salassa. Teemme aina tarvittaessa vaitiolosopimuksen (NDA), emmekä koskaan puhu asiakkaistamme tai heidän projekteistaan eteenpäin ilman asiakkaan nimenomaista suostumusta.

Mitä yksilövalmennus sisältää ja mitä se maksaa?

Sanon heti kärkeen: yksilöllinen kirjoittamisen valmennus ei ole aivan halpaa. Mutta hinnalle saa todella vastinetta. Valmentajina luemme kirjoittajiemme tekstit huolellisesti ajan kanssa. Pysähdymme pohtimaan sanavalintoja, teemme kommentteja ja korjausehdotuksia.

Suhteutamme koko ajan tekstin mikrotasoa projektin kokonaisuuteen. Palveleeko tämä lähestymistapa tai tyyli kirjan keskeisiä tavoitteita?

Tekstin huolellisen luvun jälkeen teemme palautekoosteen ja tarvittaessa etsimme esimerkkejä tai suunnittelemme harjoituksia, jotka auttavat kirjoittajaamme kirkastamaan sanomaansa.

Tunnin mittaisessa valmennustapaamisessa käymme tekstin kirjoittajan kanssa pääpiirteittäin läpi ja keskustelemme kirjoittamisen ajankohtaiset kuulumiset – edistymiset ja jumit, aikataulut ja tavoitteet. Tapaamisen jälkeen lataamme tekstipalautteet, kommentoidun käsikirjoituksen ja muut kirjoittamista tukevat materiaalit yksilölliseen työtilaan, missä ne ovat asiakkaamme käytössä.

Asiakkaan kanssa vietetty yhden tunnin tapaaminen on siis vain pieni osa työtä, jota yksilövalmennuksessa teemme. Oikotietä ei kuitenkaan ole: ylimalkaisen lukemisen pohjalta emme voi auttaa kirjoittajiamme kehittymään. Tuomme yksilövalmennuksessa kirjoittajan tueksi vuosien kokemuksemme ja asiantuntemuksemme kirja-alalta.

Aina yksilöllistä palvelua

Teemme jokaiselle asiakkaalle yksilöllisen tarjouksen, joka perustuu hänen projektinsa laajuuteen, haluttuun tekstipalautteen määrään ja toivottuun valmennuksen kestoon. Aloitamme usein kolmen tapaamisen paketilla, mutta ylivoimainen enemmistö asiakkaistamme haluaa jatkaa sen jälkeenkin, koska kokee hyötyvänsä valmennuksesta niin paljon.

Valmennus perustuu aina asiakkaan tarpeille, joten mitään valmista sapluunaa meillä ei ole. Emme ole guruja, jotka tarjoavat yhtä patenttiratkaisua kaikkiin tilanteisiin. Räätälöimme valmennuksen sisällöt kunkin kirjaprojektin erityspiirteiden mukaan, olipa kyse elämäntaitokirjasta tai akateemisesta väitöskirjasta.

Miten yksilöllinen kirjoittamisvalmennus eroaa kirjoittajakursseista – entä kustannustoimittamisesta?

Yksilöllinen valmennus keskittyy vain ja ainoastaan sinun kirjoittamiseesi. Saat myös paljon syvällisempää palautetta kuin kirjoittajakursseilla, joilla ei usein ehditä kommentoida tekstejä kuin pintapuolisesti. Toisin kuin kirjoittamiseen yleisesti keskittyvillä kursseilla, valmennuksessamme tavoitteena on kirjan (tai muun tekstin) saattaminen valmiiksi ja lukijoiden käsiin.

Yksilövalmennus eroaa monella tavalla myös kustannustoimittamisesta. Ensinnäkin teksti on eri vaiheessa. Valmennuksessa käsitellään raakatekstiä, joka etsii vielä muotoaan. Kustantaja puolestaan toivoo saavansa kirjoittajalta viimeistellyn käsikirjoituksen, joka sitten kustannustoimitusprosessissa puleerataan julkaisukuntoon.

Kustannustoimitusvaiheessa keskitytään usein oikeakielisyyteen ja muotoseikkoihin. Ne eivät ole olennaisia yksilövalmennuksessa. Yksilövalmennuksessa paneudutaan tekstin syviin sisältöihin, kirjoittajan sanomaan ja parhaisiin tapoihin muotoilla se.

Uskallan sanoa, että kirjoittaja saa kustannustoimituksesta enemmän irti, kun pohjatyöt on tehty kunnolla. Valmennus tukee kustantajankin työtä – ja kaikki koituu kirjan parhaaksi.

Yksilöllinen kirjoittamisvalmennus tähtää kirjan valmistumiseen, mutta sen anti kantaa pidemmälle. Valmennuksessa käsiteltyjä asioita voit suoraan soveltaa tuleviin töihisi. Kirjoittaminen on ajattelua, ja kirjoittamisen opiskelu on siten ajattelun taitojen syventämistä ja hiomista.

Olisiko valmennuksesta hyötyä juuri sinulle?

Ota yhteyttä ja kerro projektistasi ja tavoitteistasi! Kerromme, miten voisimme auttaa ja jos se kuulostaa hyvältä, teemme tarjouksen. Yhteystietomme löydät täältä.

 

Sanna Nyqvist

Luovan kirjoittamisen valmentaja, tutkija ja tietokirjailija

Arkistot