Valmentajat

Sanna Nyqvist

Sanna Nyqvist

Filosofian tohtori, yleisen kirjallisuustieteen dosentti Sanna Nyqvist on kirjallisuudentutkija, tietokirjailija ja kriitikko, jolla on pitkä kokemus asiantuntijoiden kouluttamisesta ja luovien prosessien ohjaamisesta. Hän on myös työskennellyt tietokirjallisuuden kustannustoimittajana. Sanna kirjoittanut ja toimittanut kirjoja niin kotimaisille kuin kansainvälisillekin kustantajille. Sannan ja Outi Ojan yhdessä kirjoittamaa kirjaa Kirjalliset väärennökset: huijauksia, plagiaatteja ja luovia lainauksia (Gaudeamus 2018) kehuttiin arvosteluissa tietokirjadekkariksi sekä syvälliseksi ja analyyttiseksi luotaukseksi kirjallisuushistorian nurjalle puolelle. Sanna tuorein tietokirja, Räjähdemiehen perintö: vallasta, kirjallisuudesta ja Nobelin palkinnosta (Tammi 2019) oli ehdolla Kanava-tietokirjapalkinnon saajaksi. ”En olisi uskonut, että aiheesta voi kirjoittaa näin vetävän ja informatiivisen tietokirjan”, kirjoitti Helsingin Sanomat vuoden kirjakoosteessaan. ”Loistavaa luettavaa!” arvioi tietokirjaraati Jyväskylässä. Kirjoittamisen valmentajana Sannan erityisalaa ovat tyyli, tekstin ”ääni” ja rakenne. Hän auttaa kirjoittajia fokusoimaan tekstinsä oikealle kohderyhmälle. Sanna on myös taitava kaivamaan kirjoittajista esille sen, mitä nämä oikeastaan tavoittelevat – usealle kirjoittajalle projektin kärki ja mieli on paljastunut uudella tavalla palautesessiossa Sannan kanssa.
Kati Kelola

Kati Kelola

Kati Kelola on vapaa toimittaja ja tietokirjailija. Hän on julkaissut kaksi matkailuun liittyvää tietokirjaa Vaihtuvia maisemia – 100 ideaa maata pitkin matkailuun (Gummerus, 2021) sekä Vastuullisen matkailijan käsikirja (Image Kustannus, 2009), jonka hän on kirjoittanut yhdessä toimittaja Heidi Kalmarin kanssa. Vaihtuvia maisemia -kirja sai matkailulehti Mondon Vuoden matkakirja -kunniamaininnan vuonna 2021. Toimittajana Kati on erikoistunut feature- ja henkilöjuttuihin, jotka hyödyntävät kerronnassa kaunokirjallisuuden keinoja. Katin juttuja voi lukea muun muassa Imagesta, Suomen Kuvalehdestä ja Helsingin Sanomista. Hän on myös Yle Uutisten kolumnisti. Aiemmin Kati on toiminut muun muassa matkailulehti Mondon päätoimittajana. Katilla on vahva kokemus pitkien tekstien rakentamisesta ja editoinnista. Hän on tottunut työskentelemään yhdessä kirjoittajien kanssa ja löytämään tekstistä sen vahvuuksia. Toimittajan työ on opettanut ajattelemaan lukijalähtöisesti: mikä aiheessa kiinnostaa, miksi ja millä tavalla lukijaa koukutetaan. Kati lukee kirjallisuutta laajasti. Tietokirjoissa häntä kiinnostavat erityisesti tarinalliset tietokirjat, esseet, muistelmat sekä eri lajityyppejä sekoittavat tekstit. Katin erikoisosaamista on matkakirjoittaminen, jota hän on myös opettanut. Viime aikoina Kati on laajentanut omaa kirjoittamistaan myös fiktion puolelle.

Kirjoita tietokirja! -konsepti syntyi kirjallisuudentutkija ja tietokirjailija Sanna Nyqvistin ja luovien asiantuntijoiden ja johdon valmentaja Minna Sütön (1968–2023) ideasta vuonna 2018.

”Istuimme Minnan kanssa Café Engelin pöydässä Helsingissä ja mietimme, miksi Suomessa ei ole tarjolla asiantuntijataustaisille kirjoittajille suunnattua, julkaisemiseen tähtäävää tietokirjoittamisen koulutusta. Tuumasta toimeen: päätimme suunnitella ja toteuttaa sellaisen itse!” Sanna kertoo.

”Tietokirjan kirjoittamiseen ja julkaisemiseen liittyy paljon kokemusperäistä ja sisäpiirin tietoa, jota halusimme jakaa. Halusimme auttaa päämäärätietoisia kirjoittajia onnistumaan projekteissaan, kehittymään kirjoittajina ja siinä sivussa myös asiantuntijoina. Halusimme olla vaikuttamassa siihen, että suomalaiset lukijat saavat oivalluksia herättävää kirjallisuutta heitä kiinnostavista aiheista.”

Kuusi kuukautta kestävä Kirjoita tietokirja! -valmennus starttasi keväällä 2019 ja syksyllä 2021 aloitimme Tietokirjoittajan jatkokurssin. Näiden kurssimuotoisten valmennusten lisäksi olemme valmentaneet lukuisia kirjoittajia yksityisesti sekä vetäneet teemakoulutuksia eri organisaatioissa.

Valmentamamme kirjoittajat ovat julkaisseet teoksiaan keskeisten suomalaisten kustantajien kautta, onnistuneet saamaan käännössopimuksia tai tehneet upeita omakustanteita.

Haluatko jutella tarkemmin valmennusten eri vaihtoehdoista?