Kirja palaa keskustaan

Kirja-alan kriisistä on puhuttu pitkään, mutta viime vuonna myyntikäyrät nousivat vihdoin ylöspäin Suomessa ja muuallakin maailmassa. Nousun vetureina ovat äänikirjat ja sähkökirjat, mutta paperinenkin kirja pitää pintansa, mikä näkyy kirjan paluuna katukuvaan ainakin kasvukeskuksissa.

Suomalainen kirjakauppa avasi marraskuussa uuden näyttävän lippulaivamyymälän Helsingin Aleksanterinkadulle, ja kirjakauppaketjun metromainokset muistuttavat, että kirjamyymälöitä löytyy myös keskustan ulkopuolelta. 

Helsingin kiinnostavin indiekirjakauppa Nide puolestaan avasi uuden kulttuuriin ja taiteeseen erikoistuneen kirjakaupan Kämp-galleriaan. Ullanlinnassa aloitti joulukuussa kaksikielinen lastenkirjakauppa Molnfabriken.

Tampereella ilahduttaa Teos & Tulenkantajat -kirjakauppa monipuolisine ohjelmineen, ja Turussa Sammakko-kustantamon luotsaama kodikas kirjakauppa. Maailmalla myös verkkokirjakauppajätit Amazon ja Adlibris ovat avanneet kivijalkamyymälöitä.

Suomessa kirjan paluun näyttävin veturi on tietenkin Helsingin keskustakirjasto Oodi, itsenäisyyden juhlavuoden lahja lukevalle kansalle. Kepeästi aaltoileva rakennus on ottanut upeasti paikkansa Töölönlahden toimistolaatikoiden keskellä. On symbolisesti tärkeää, että kirjallisuus näkyy pääkaupungin ytimessä, huutoetäisyydellä Eduskuntatalosta sekä kahden muun merkittävän kulttuurilaitoksen, nykytaiteen museo Kiasman ja Musiikkitalon rinnalla.  

Näkyvyys on tietokirjoille elinehto. Tietokirjallisuutta julkaistaan Suomessa paljon enemmän kuin kaunoa, mutta tietokirjat saavat vähemmän huomiota mediassa. Siksi on tärkeää, että kirjakaupoista ja kirjastoista löytyy laaja valikoima tietokirja hypisteltäviksi. 

Omat kirjakauppasuosikkini Helsingin keskustassa:

Antikvariaatti Sofia (Vuorikatu 5)

Hyvän palvelun keskusta-antikvariaatti, jossa on tarjolla myös tamperelaisen Vastapaino-kustantamon tietokirjoja. Erityisen laaja valikoima humanistista tietokirjallisuutta ja tiedekirjoja. Kannattaa tutkia heti ovea vastapäätä oleva hylly, josta löytyy uutuuskirjoja puoleen hintaan. 

Rosebud (mm. City-Center, Kaivokatu 8A ja Tiedekulma, Yliopistonkatu 4)

Rento ja rosoinenkin kirjakauppaketju, jolla on erinomaiset valikoimat pokkareita ja tietokirjoja. Esillä on laajat valikoimat esimerkiksi Gaudeamuksen ja Innon tietokirjoja sekä pätevä kulttuurilehtihylly. Uutuuksien lisäksi myös vanhempia kirjaeriä. Viihtyisässä City-Centerin jättimyymälässä tekee aina löytöjä. Ketjun uusimpia tulokkaita on tietokirjoihin painottunut kompakti myymälä Helsingin yliopiston Tiedekulmassa. Pisteet myös houkuttelevasta paperitavaraosastosta. 

Werner & Jarl (Lönnrotinkatu 21)

Suomen Bonnier-kustantamoiden (Tammi, WSOY, Johnny Kniga) kirjakaupassa on ylivertainen palvelu. Jos etsit lukuvinkkejä ja inspiraatiota, ryhdy juttusille myyjien kanssa. Kustantamojen kirjakaupoissa on yleensä korkeammat hinnat kuin muualla, joten kannattaa etenkin joulun alla pitää silmällä ystävämyyntejä, jolloin kaikki kirjat ovat -40 % tai -50 % tarjouksessa.

Tiedekirja (Snellmaninkatu 13)

Myymälä muistuttaa enemmän nuhjuista kirjavarastoa kuin elämyksellistä putiikkia, mutta hyllyiltä löytyy taatusti Suomen laajin valikoima tieteellistä kirjallisuutta sekä tieteellisten seurojen ja kustantamojen julkaisemaa tietokirjallisuutta. 

* * *

Kiinnostaako sinua tuottaa sisältöä kirjakauppoihin? Tutustu uuteen Kirjoita tietokirja! -valmennukseen täällä.

Sanna Nyqvist
Luovan kirjoittamisen valmentaja, tutkija ja tietokirjailija

Kuva Oodista: Andrey Shadrin

Arkistot