Unelmien kirja

Oletko koskaan haaveillut kirjan kirjoittamisesta?

Et ole yksin. Ruotsissa tehdyn kyselyn mukaan joka kolmas ruotsalainen haaveilee kirjan kirjoittamisesta. Eikä vain kirjoittamisesta vaan myös julkaisemisesta.

”Haluan julkaista kirjan” on suosittu nettihaku Suomessakin.

Haave kirjan tekemisestä on tärkeä. Kirjaa ei pysty kirjoittamaan, jos siihen ei tunne paloa. Yhtä tärkeää on kuitenkin miettiä, miksi kirja olisi tärkeä ja kenelle se on suunnattu. Samoin pohtia sitä, millä keinoin oman viestin saa parhaiten muokattua kirjan muotoon.

Monilla asiantuntijatyössä työskentelevillä on tärkeää tietoa ja kokemusta, joka kirjan kautta leviäisi laajempaankin käyttöön. Kirja on digitaalisessakin ympäristössä edelleen se tiedon muoto, jota arvostetaan ja johon luotetaan.

Asiantuntijatyössä kirjoittaminen on osa arkista työrutiinia, joten perustaidot ovat kaikilla hallussa.

Tai niin ehkä luulemme. Kirjan kirjoittaminen nimittäin eroaa suuresti raporttien, artikkelien ja muiden lyhyiden tekstien kirjoittamisesta.

Erehdyksen kautta oppiminen saattaa tehdä kirjaprojektista toivottoman pitkän. Pahimmillaan kirjoittajalle jää ankaran uurastuksen jälkeen pöytälaatikkoon viimeistelyä vaille valmis mutta julkaisukelvoton käsikirjoitus. Se ei vastaa lukijoiden tarpeita, on kirjoitettu väärästä vinkkelistä tai väärällä tyylillä – syitä on monia.

Kirjan kirjoittaminen ei koskaan ole helppo ja kevyt projekti, mutta siitä voi tulla mullistava kokemus silloin, kun omat taidot karttuvat samassa tahdissa kirjan etenemisen kanssa. Selkeät tavoitteet, niitä tukevat tiedot ja taidot sekä muiden kirjoittavien ihmisten tuki luovat puitteet onnistuneelle kirjaprojektille.

Kirjan kirjoittaminen ei ole salatiedettä, mutta on paljon alan hiljaista tietoa, johon yksin kirjoittavan on vaikea päästä käsiksi. Tieto myös muuttuu nopeasti. Kirja-alalla käänteet ovat viime vuosina olleet vikkeliä: esimerkiksi äänikirjamarkkina on kasvanut eksponentiaalisesti.

Siksi etenkin esikoistietokirjaansa – tai minkäänlaista esikoiskirjaansa – kirjoittavan kannattaa aktiivisesti kartuttaa tietojaan ja verkostojaan.

Käsitys, jonka mukaan kirjan kirjoittaminen on yksinäistä pakertamista, on vain osatotuus. Oman projektin ja prosessin jakaminen muiden kanssa tekee siitä monin verroin keveämmän ja kiinnostavamman.

* * *

Tee kirjaunelmastasi totta ja osallistu maaliskuussa 2020 alkavaan Kirjoita tietokirja! -valmennukseen. Kuuden kuukauden valmennuksessa käydään seikkaperäisesti läpi tietokirjan ideoinnin, kirjoittamisen ja julkaisemisen kiemurat. Pääset jakamaan oma kirjaprojektisi vaiheita muiden innostavien asiantuntijakirjoittajien kanssa ja saa valmentajiltamme parhaat neuvot ja kommentit käsikirjoitukseesi. Lue lisää valmennuksesta täältä ja valmennuksen käyneiden kokemuksista täällä.

Sanna Nyqvist

Luovan kirjoittamisen valmentaja, tutkija ja tietokirjailija

 

 

 

Arkistot